Furuparken

En artikel om Furuparken skriven av Erland Lithner:

Furuparken har blivit succé på många sätt

I Furuparken har Ope IF länets största danslokal med allt större publik, som gjort att anläggningen måste utökas undan för undan.

Nöjespappa hela tiden från det Furuparken invigdes 1939 och fram till dags dato har varit Pelle Terneblad, som skött programsättningen och därtill varit anläggningens administratör - en allt mer krävande uppgift då det nu är flera arrangemang varje vecka.

- Tack vare fin sammahnhållning bland de klubbmedlemmar som hjälpt till har det gått bra, säger Pelle.

Banans grundmurade popularitet, som alltså bara stiger, får till stor del tillskrivas att den är så välskött och det har i sin tur betytt en ekonomiskt god affär för föreningen.

Historien om Furuparkens utveckling innehåller många intressanta akt-stycken. Hilding Larsson har nedtecknat en rad plock från protokoll och har en del intressanta upplysningar.

Dansbanan klar midsommaren 1939

Sedan föreningen 19 okt. 1938 beslutat köpa s.k. Berners villa, och 24 april 1939 klubba klartecken för uppförande av en dansbana så dröjde det bara ett par månader innan föreningsmedllemar uppfört lokalen. Midsommarafton gjordes spurten. 25-30 man spikade för fulla muggar lyckades få banan klar till storhelgen då det blev dans i dagarna tre trots regnigt väder.

Det behöver inte sägas att Ope IF-arna var litet extra stolta över sin skapelse och hade knappast någon förståelse för den Torvalla-bo som inte gillade att ha fått en nöjesanläggning i grannskapet och protesterade hos Länsstyrelsen utan åtgärd.

Man ville inför vintern varmbona danslokalen. Men föreningen var mycket fattig. 30 september 1939 beslöt man ta ett lån på 3.500 kr. 15-tal medlemmar skulle gå i borgen.

"Lämna pengarna. Det är rejält folk"

Gunnar Leijon och Johan Johansson var de gossar, som fick tvivelaktiga nöjet att presentera lånepapperet på Folkbanken. Dom kände sig ganska osäkra och Johan föreslog att de först skulle gå till Sven Persson på Bilbolaget och höra med honom. Han satt ju i bankens styrelse.

- Va tror du, började Johan med.

Sven svarade ingenting, tog telefonen och ringde banken för att tala med direktören Leon Eriksson.

- Det kommer två pojkar ner till banken med ett papper med 15 namn på. Lämna dom pengarna. Namnen är kanske inte så mycket värda men jag känner att det är ett rejält folk.

Gissa om de båda Ope-grabbarnas ansikten lyste upp...

Sedan kunde man dansa på Furuparken sommar som vinter sedan lokalen varmbonats.

1946 var det klart för nästa förbättring. Då målades lokalen. Gunnar Leijon, kassören, åtog sig för föreningen att stå som låntagare för 2.000 kr som behövdes till Furuparkens färg.

Entréavgiften 15 öre mera

Entréavgiften var 1,35 kr., men 1947 beslöt man höja den med 15 öre och då kunde de anställdas löner på Furuparken höjas från 5 till 7 kr per kväll.

Våren 1954 ansåg föreningsstyrelsen tiden vara mogen för vissa förbättringar, renovera kaféet och toaletterna, dra in vattenledning från brunnen och bygga ut klädlogen.

Det gjordes alltså insatser på Furuparken efterhand i den mån man ansåg sig ha råd, hösten 1958 beslöt man att parkett skulle läggas på dansgolvet och i mitten av 1959 beslöts att utöka parkeringen genom att flytta staketet längre in på tomten och i samband därmed göra en ny entré.

Om kommunen tidigare många gånger varit ganska "avig" när det gällde föreningens begäran om borgen och anslag, - trots att kommunen fick in ganska så feta slantar på nöjesskatten - så har den visat sig de sista 10-tal åren alltmer positiv mot Ope IF.

Nybyggnation påbörjades 1965

1963 gjordes diverse mätningar om nybyggnation av Furuparken, som föreningen beslutat om. Men det var litet kärvt på kreditmarknaden och hösten 1964 fick man avslag från Sparbanken om begärt lån på 215.000 kr. Man kunde sträcka sig till 115.000 kr om säkerhet ställdes i fastigheten Torvalla 3:14 samt Brunflo kommun gav borgen. Och det gjorde kommun så 14 december skulle arbetsledaren Anders Nyström sätta igång.

Men det dröjde med igångsättandet. 11 januari 1965 meddelades att det blviit avslag från Sundsvallsbanken på låneansökan. Efter kontakt med Gustaf Persson lovade han försöka ordna saken och en månad därefter kom klartecken att lånet beviljats.

Men mera pengar behövdes och 5 juli 1965 beslöt man hos Sundsvallsbanken uppta ett borgensfritt lån på 50.000 kr jämte ett på 160.000 kr med borgen av kommunen.

28 april 1966 var det kalrt för takslagsfest på Aspnäs Wärdshus och nya Furuparken firades.

Men därmed var det inte slut påarbetena. 2 januari 1967 beslöts att gamla villan skulle rivas, 10 april antog styrelsen en offert å brandförsäkring för och 3 juli gavs byggandstillstånd för en ytterligare tillbyggnad med 6 meters breddning av dansbanan och fördubbling av nya kafélokalen!

Jobbet med detta utfördes sommaren 1968. Man ansökte om borgenslån på 100.000 kr till kommunen och beslöt hoja brandförsäkringen för Furuparken med 200.000 kr.

Gratiskväll

På förslag från Pelle Terneblad var Furuparkens portar öppna 11 oktober för gratis blandad dans. På så sätt firades invigningen av nya Furuparken. Men om det var någon som därmed trodde att Ope IF:s ledare skulle slå sig till ro på ett tag tog återigen fel. Någon månad senare var Algot Wikén  och Pelle Terneblad i färd med att för föreningen och Furuparkens parkering inköpa tomter som utbjudits av Bengt Elvgren och Stina Thorén, till 4 kr per kvm. för 5.000 kvm.

Och det torde inte stanna med det. Ope IF satsar vidare!

Uppdaterad: 2017-02-09 19:29