Seger mot IFK Östersund i DM-finalen

03 OKT 2019 19:31
  • Uppdaterad: 03 OKT 2019 19:31

Ope fick slita rejält i finalen mot IFK Östersund för att ta hem guldet i Junior-DM. Några pigga inhopp och två sena mål av Wilma Engström gav ändå seger med 2-0.

Ope inledde matchen rätt bra och såg ut att vara rejält på hugget, men det dröjde inte många minuter förrän IFK Östersund tog ett grepp om spelet. Framförallt var det IFK:s rörliga och bollsäkra centrala mittfältare som fick ett klart grepp om ytorna på mittplanen. Ope hamnade väldigt långt ifrån varandra i både försvarsspel och anfallsspel och hade väldigt svårt att få lagdelarna att sitta ihop på ett bra sätt.

Opes backlinje hade ändå rätt bra kontroll på de attacker som kom och det blev inte så många avslut i farliga lägen. Ope skapade väl några halvchanser, men det fattades en del i rörligheten och även kvaliteten i passningsspelet. Första halvlek klart på poäng till IFK Östersund även om det stod 0-0.

I början på andra ser det direkt lite bättre ut för Ope. Nowa Lagergren i sitt andra framträdande på två år hade några fina aktioner på vänsterkanten i sitt inhopp och på mitten hade Ebba Nordenström kommit in och var aktiv för att söka boll och hitta lösningar i offensiven. Samtidigt hade de spelare i IFK som varit så framträdande i första halvlek sprungit sig lite trötta. De fick inte alls samma utrymme längre och även om det fortfarande fattades en del i Opes spel var det en klar förbättring mot den första halvlan av matchen.

Mitt i andra gjorde vi ytterligare två byten då Sara Henriksson och Wilma Engström kom in på varsin kant. Det skulle visa sig att det var matchavgörande på lite olika sätt. Sara fick en lite ovan roll som högerytter, men kunde ge ett bra stöd i defensiven till Tilde Jägerhäll som fått springa en hel del. Wilma kom in och gjorde det hon är bra på, d.v.s. att ta sig till målchanser och även göra mål.

Det hade inte gått lång tid efter Wilmas inhopp när hon tog sig fram mot ett friläge centralt, men blev rejält fälld precis utanför straffområdet. De flesta (även IFK-spelaren som gjorde fällningen) väntade sig nog ett rött kort för målchansutvisning, men domaren nöjde sig med gult. Den efterföljande frisparken blev resultatlös.

Wilma fick dock en ny chans med 18 minuter kvar på matchklockan. Efter ett väggspel med Ella Backman fick Wilma sitt favortiläge på vänsterkanten och sköt mycket kontrollerat och snyggt in 0-1.

Ett mål är ingen säker ledning och det var inte så att vi hade något solklart grepp om matchen även om Beata Eriksson hittade en yta i andra halvlek som gjorde att hon både kunde skydda backarna defensivt och ge passningsalternativ offensivt. IFK kommer ändå fram i en del lägen samtidigt som Ope kändes farliga när vi fick rättvända spelare på offensiv planhalva.

Klockan hade tickat över 90 när spiken i kistan kom. Emma Stolt gjorde ett strålande arbeta i presspelet och lurade målvakten. Emma fick tag på bollen och slog den i mot bortre delen av straffområdet. Där dök Wilma Engström upp och placerade in 0-2. Direkt efter avsparken blåste domaren av matchen och vi hade vunnit matchen och DM-guldet.

Långt ifrån någon fläckfri insats av Ope, men ändå stabilt defensivt och när vi dessutom kan sätta in kvalitet i slutet av matchen så väger det över. IFK hade en väldigt inspirerad första halvlek, men kunde inte riktigt följa upp det i andra och hade inte riktigt samma vapen längst fram.

Wilma Engström får givetvis lite extra plustecken för sin matchavgörande insats, men spelare som Beata Eriksson, Ella Backman och Klara Svensson kliver också fram och gör rätt saker när det behövs som mest.

En spelare som Emma Stolt måste också få beröm för sitt ständiga löpande för att göra sig spelbar kombinerat med att hon tar jobbet defensivt.

Vi nöjer oss så och konstaterar att ännu en av årets målsättningar är i hamn när vi nu vann JDM-guldet för andra året i rad.

Skribent: Catarina Starkman

Frösö Bussresor