Ope IF Språk och Kultur

Ope språk och kultur – ökad inkludering

Under en tid har föreningen kunnat identifiera ett behov av ökad inkludering och under 2020 beslutades att Ope IF kommer att förstärka sitt arbete med att inkludera fler i föreningen.

I detta arbete har vi startat ett projekt som heter ”Ope - språk & kultur” som vi kör tillsammans med Innanförskapsakademin (IA). IA har en gedigen erfarenhet av att jobba med inkludering och besitter en bred språkkompetens. Tillsammans har ett arbete inletts med att intervjua olika familjer som inte har svenska som modersmål, en plan har skapats för hur vi kan förbättra arbetet med att fler barn och deras vårdnadshavare känner en trygghet och förståelse om vad ett medlemskap i Ope innebär.

Under våren valde vi ut ett antal lag i föreningen för att fokusera på vårdnadshavares upplevelse och förståelse av vad ett medlemskap i Ope innebär, både för barnet och för vårdnadshavare. Detta kom att ske genom enskilda intervjuer med efterföljande informationsträffar. Vi kommer att se över behovet av att översätta material till olika språk samt även andra insatser. Vi kommer ha en dialog med berörda ledare och vid ordinarie möten berätta hur det går. Projektets uppstart finansierades av RF/SISU.

Våra långsiktiga mål är att:

- Tränare känna sig trygga i att alla barn är försäkrade och kan delta i aktiviteter som genomförs.

- Lagen har en utökad bas av ansvariga för olika områden, särskilt fokus på det sociala ansvaret.

- Fler som är engagerade i laget utanför själva tränarrollen.

- Ope som förening är bättre rustade att ta emot familjer med annat modersmål än svenska.

- Ha en bättre mångfald i ledarstaberna t ex utifrån kön, ålder, bakgrund, etnicitet, språk.

GLÄDJE, KAMRATSKAP OCH ENGAGEMANG

Uppdaterad: 18 AUG 2021 21:22 Skribent: Maud Stålhandske